این بخش که کارگزاری نوآوری و فناوری نیز نامیده شده است، به ارائه خدمات نوآوری در شرکتهای بزرگ صنعتی چه با رویکرد برونسپاری (نوآوری باز) و چه با رویکرد درون شرکتی (نوآوری بسته) میپردازد. این دپارتمان از طریق ارتباط موثر با صنایع و شرکتهای بزرگ، به شناسایی و ارزیابی نیازهای نوآورانه و فناورانه این شرکتها میپردازد و پس از ارزیابی، دستهبندی و اولویتبندی نیازها، نیازهای بر مبنای نوآوریهای پایدار(1) و قابل حل در درون شرکت را با استراتژی مناسب طرحریزی و برطرف مینماید. در واقع کارگزاری نوآوری و فناوری، با مطالعات و بینش فناورانه خود، آخرین تغییرات عرصه فناوری و ترندهای بینالمللی و بومی را رصد کرده و بر این مبنا به ارائه خدمات تصمیمسازی و تدوین استراتژی نوآوری در شرکتهای بزرگ میپردازد.
اما آن دسته از نیازهای نوآورانه که بر اساس برونسپاری قابل حل باشند را به صورت جمعسپاری و نوآوری باز و از طریق فراخوانها و چالشهای صنعتی برطرف مینماید. خروجی این چالشها منجر به قراردادهای نوآوری با تیمها، استارتاپها و صنایع کوچک میشود، که مرکز نوآوری به عنوان رکن سوم این قراردادها حضور خواهد داشت و مدیریت پروژه و تخصیص منابع را بر عهده خواهد گرفت.
از طرفی، کارگزاری نوآوری و فناوری، دیگر نیازهای فناورانه با قابلیت تجاریسازی و تولید انبوه در صنایع و شرکتهای بزرگ را شناسایی کرده و به عنوان ایده و طرح به بخش توسعه و تجاریسازی محصول معرفی مینماید، تا در آن بخش به تیمسازی و توسعه محصول با رویکرد بازار موجود و سرمایهگذاری شرکتهای متقاضی بپردازد. در واقع کارگزاری به عنوان دیدهبان و رصدخانه مرکز نوآوری نیز در میان صنایع و شرکتهای بزرگ فعالیت میکند.
عارضهیابی و چالشهای صنعتی
همانطور که گفته شد، کارگزاری نوآوری و فناوری آب، محیطزیست و انرژی میکوشد چالشهای فناورانه صنایع و شرکتهای بزرگ کشور را شناسایی کند و بر اساس محصولات تیمهای موجود نیازهای فناورانه را بر طرف نماید و در غیر این صورت نیازها و چالشهای فناورانه را با جوایزی به فراخوان بگذارد. در واقع کارگزاری نوآوری و فناوری تلاش میکند در غالب نوآوریهای باز، از پتانسیل و ظرفیت پژوهشی و فناورانه محیطهای آکادمیک، تیمها و استارتاپها و صنایع کوچک در جهت رفع نیازها و چالشهای صنایع بزرگ استفاده نماید.
حل چالشها از طریق نوآوری باز و برونسپاری، دارای مزایایی از قبیل کاهش هزینههای بسیار بالای واحدها تحقیق و توسعه، افزایش سرعت نتیجهبخشی راهکارها، افزایش احتمال موفقیت طرحها (با توجه به اینکه در محیطهای تحقیق و توسعه داخلی شرکتها فرهنگ خطا و شکست تعریف نشده است، پذیرش ریسک نوآوری برای کارمندان سخت بوده و در نتیجه راندمان واحدهای تحقیق و توسعه در ارائه نوآوریهای رادیکال بسیار کم است) برای شرکتهای بزرگ میباشد. همچنین تیمهای تحقیقاتی و استارتاپها از مزایایی از قبیل بهرهمندی از جایزه و پاداش، استفاده از امکانات آزمایشگاهی، مالی و مشاوره برای اجرایی کردن طرح خود و نیز کاهش ریسک تجاریسازی و دسترسی به بازار برای محصولات خود برخوردار خواهند شد.
فرایند حل چالشهای صنعتی در کارگزاری نوآوری و فناوری، با جلسات و مصاحبههای حضوری و بازدید از صنایع و شرکتهای بزرگ آغاز میشود. پس از شناسایی چالشها، فرایند ارزیابی و الویتبندی چالشها براساس بینش فناورانه آغاز میشود. چالشهای با اولویت بالا در صورتی که بر اساس محصولات موجود استارتاپها قابل حل نباشد، به صورت فراخوان اعلام شده و طرحهای نوآورانه دریافت میشود. پس از غربالگری، صحتسنجی و داوری طرحها نهایتاً جایزه چالش به تیم برتر اهدا میشود. تیم برتر سپس در صورت لزوم میتواند از مزایای آموزشی، توانمندسازی و منتورینگ فنی مرکز و شرکت همکار برای تکمیل طرح فنی و تجاری خود بهره ببرد. در نهایت طرح نهایی تبدیل به یک قرارداد سه جانبه مابین تیم برتر، شرکت و صنایع همکار و نیز مرکز نوآوری میشود.
(1) Sustainable innovation